Suuret hevosurheilukilpailut

Hevosurheilukilpailut voidaan jakaa ravikilpailuihin, esteratsastuskilpailuihin sekä laukkakilpailuihin.

RAVIKILPAILUT

Raviurheilu on suosittu hevosurheilun laji meillä Suomessa, samoin Pohjois-Amerikassa sekä Euroopassa, vaikkakin esimerkiksi Iso-Britanniassa ovat laukkakilpailut saavuttaneet suuremman suosion. Suomessa ravikilpailuja järjestetään päivittäin ympäri vuoden joulua lukuunottamatta. Ravikilpailut ovat nopeuskilpailuja, joissa jockey ajaa hevosen perässä olevilla kärryillä ja jossa hevosen askelluksen tulisi säilyä kilpailun ajan melko puhtaana ravina. Raveissa tärkeänä osana on Unibet vedonlyönti lähtöjen voittajista.

Elitloppet

Elitloppet on Pohjoismaiden suurin ravikilpailu, joka järjestetään Tukholmassa Solvallan raviradalla. Se on yksi maailman tunnetuimmista ravikilpailuista. Elitloppet järjestetään vuosittain toukokuun viimeisenä sunnuntaina, ja se on kaksipäiväinen tapahtuma. Se toimii kutsukilpailuna, jossa ennen finaalia ajetaan yhteensä 16 karsintalähtöä, ja ja niistä kahdeksan parasta hevosta pääsee loppukilpailuun.

Prix d”Amerique

Prix d”Amérique on Ranskassa vuosittain tammikuun viimeisenä sunnuntaina kilpailtava Ranskan suurin ravikilpailu. Siinä kilpaillaan Pariisissa sijaitsevalla Vincennesin raviradalla. Ensimmäinen Prix d”Amerique järjestettiin vuonna 1920, ja se on saanut nimensä ensimmäisessä maailmansodassa Ranskaa vastaan taistelleiden amerikkalaissotilaiden kunniaksi. Kilpailun ominaipiirteitä ovat suuri osallistujamäärä ja melkeinpä tungos radalla, vaihteleva rata korkeuseroineen sekä 2 700 metrin pituinen matka joka muodostuu kahdesta radasta.

ESTERATSASTUSKILPAILUT

Esteratsastus on olympialaji, jossa ratsukon (hevonen + ratsastaja) tehtävänä on ylittää määrätty määrä esteitä tietyssä järjestyksessä mahdollisimman nopeasti ja virheittä. Suomessa esteratsastuskilpailuja järjestetään vuosittain satoja, ja muualla maailmassa sitä harrastetaan erityisesti ja menestyksekkäästi mm. Saksassa, Iso-Britanniassa, Hollannissa ja Irlannissa.

Helsinki International Horse Show

Vuodesta 1985 järjestetty Helsinki International Horse Show on Helsingin Jäähallilla järjestettävä vuosittainen kansainvälinen hevostapahtuma ja se on myös esteratsastuksen maailmancup-osakilpailu. Tapahtuma on kaikkiaan nelipäiväinen, mutta kansainvälisten luokkien osalta kaksipäiväinen. Samassa yhteydessä järjestetään myös Horse Expo -messutapahtuma. Helsinki International Horse Show on Suomen suurin hevosurheilun sisätapahtuma, ja siellä käy vuosittain yli 40 000 kävijää.

Finnderby

Finnderby on Suomessa järjestettävä kansainvälinen esteratsastuskilpailu. Se järjestetään Loimaan ja Forssan lähellä sijaitsevassa pienessä hevospitäjässä Ypäjällä siellä sijaitsevan hevosopiston alueella, ja kolmipäiväinen tapahtuma kerääkin runsaasti katsojia ympäri maata ja maailmaa. Suuren tapahtuman majoitusta pienellä paikkakunnalla järjestää hevosopiston majoitustilojen lisäksi mm. Loimaalla sijaitseva Pohjantila. Finnderbyä on järjestetty vuodesta 1973 lähtien, ja siinä kilpaillaan esteratsastuksen lisäksi kenttäratsastuksessa.

LAUKKAKILPAILUT

Laukkakilpailut eivät ole Suomessa saavuttaneet suurta suosiota toisin kuin, jääkiekko tai tulevan jalkapallon em-kisojen Suomi otteluohjelma. Iso-Britanniassa laukkakilpailut ovat hyvin suosittu hevosurheilun laji. Laukkakilpailuissa hevosia ratsastavat jockeyt, ja niissä laukataan kilpaa yleensä ovaalinmuotoisella radalla. Tasaisella radalla juostavien kisojen lisäksi on estelaukkakilpailuja, joissa esteinä voi olla risu-, pensas tai muita esteitä.

Royal Ascot

Royal Ascotin kuninkaalliset laukkakisat ovat ehkäpä tunnetuin hevosurheilun tapahtuma sen julkisuusarvon vuoksi. Tapahtuma kokoaa Iso-Britannian kuninkaalliset ja kerman näyttäytymään ja tapahtumalla onkin oma pukukoodinsa, jonka mukaan esimerkiksi naisilla tulee olla hattu ja sukkahousut, sekä tietyn mittainen leninki yllään. Royal Ascot järjestetään vuosittain kesällä Iso-Britanniassa pienessä Ascotin kaupungissa, Ascot Racecoursen kilparadalla. Royal Ascott ovat viisipäiväinen tapahtuma, ja siinä jaetaan palkintorahoja 4,5 miljoonan punnan edestä. Royal Ascot on järjestetty vuodesta 1711 lähtien.

Grand National

Grand National laukkakisat juostaan vuosittain huhtikuussa Englannissa, Liverpoolissa Aintreen kilparadalla, ja se on Iso-Britannian suurimpia urheilutapahtumia, sekä se televisioidaan laajasti ympäri maailman. Grand National on järjestetty ensimmäisen kerran jo vuonna 1839. Siinä kierretään kaksi kertaa kolmionmuotisen nurmipintaisenradan läpi, jossa on 16 pensasestettä. Rata on erittäin vaativa, ja vain osa kilpailijoista selviää maaliin saakka.

Palio di Siena

Palio di Siena on maailman vanhin laukkakilpailu, joka järjestetään Italiassa, Sienan kaupungissa kaksi kertaa vuodessa. Siinä seitsemäntoista kaupunginosan kilpailijat kisaavat joka heinäkuu ja elokuu. Itse kilpailu on kestoltaan vain alle kaksi minuuttia, ja siinä keskiaikaisiin asuihin pukeutuneet kilpailijat kisaavat hurjaa vauhtia simpukanmuotoisella aukiolla Piazza Del Campolla. Tapahtumia valmistellaan ympäri vuoden ja ne ovat kestoltaan aina useampi päiväisiä kulkueineen, juhlaillallisineen ja uskonnollisine tapahtumineen. Palio di Sienan kilpailuja on järjestetty jo 1200 -luvulta lähtien.