Ratsastus olympialajina

Hevosurheilu on ollut osa jo antiikinaikaisia kisoja. Suuret runoilijat ovat ikuistaneet säkeisiinsä nämä hevosurheilukilpailut, valjakkoajajien uroteot sekä valjakoiden omistajien voitot. Moderneissa olympialaisissa ratsastus oli kilpalajina ensi kertaa vuonna 1900, ja muutaman vuoden tauon jälkeen ratsastus on nähty jokaisissa kesäolympialaisissa vuodesta 1912 lähtien. Nykyään ratsastuksessa kilpaillaan olympialaisissa kolmessa eri lajissa: esteratsastus, kenttäratsastus ja kouluratsastus.

Esteratsastus

Esteratsastus on vanhin ratsastuksen olympialajeista. Kuten nimestä voi arvata, esteratsastuksessa kisan ideana on selvittää tie erilaisten esteiden yli mahdollisimman nopeasti ja virheettömästi. Suoritusta arvioidaan sen mukaisesti, kuinka monta virhettä ratsu on tehnyt. Virheitä on myös eritasoisia ja toisista sakotetaan enemmän kuin toisista, esimerkiksi tottelemattomuudesta, jonka seurauksena esteen osa putoaa, sakotetaan enemmän kuin pelkästä tottelemattomuudesta. Viimeisin suomalainen, joka on kisaillut esteratsastuksessa olympialaisissa on ollut Christopher Wegelius ja kisat olivat vuoden 1980 Moskovan olympialaiset. Wegelius ja tämän ratsu Monday Morning sijoittuivat kilpailussa 12. sijalle.

Kenttäratsastus

Kenttäratsastus esiteltiin olympialajina vuonna 1912. Kenttäratsastuksessa on lyhyitä ja pitkiä kilpailuja, joista pitkä kestää jopa kolme päivää. Tämä kilpailu on erityisen haastava ja sisältää eri tyyppisiä osioita, jotka ratsastajan ja ratsun on selvitettävä. Suomalainen Elmo Jankari ratsasti Duchess Desiree -nimisellä hevosella vuoden 2016 Rio de Janeiron kesäolympialaisissa henkilökohtaisessa kenttäratsastuskisassa sijoittuen sijalle 31.

Kouluratsastus

Kuten kenttäratsastus, myös kouluratsastus debytoi vuoden 1912 kesällä olympialajina, vaikka hevosen ohjaamisen taidot ovat tunnettuja jo antiikin ajoista ja keskiajan turnauksista saakka. Kouluratsastus, tai vanhahtaen ilmaistuna dresyyri, pyrkii kuten muutkin ratsastuslajit, ratsastajan ja hevosen saumattomaan yhteistyöhön. Tässä lajissa hevosen on näytettävä osaavansa erilaisia ratsastukseen liittyviä askelluksia, jotka esitellään ennalta määrätyllä koreografialla. Näihin askelkuvioihin kuuluu perusaskellusten ravin, laukan ja askelluksen lisäksi muita hevosen tottelevaisuutta, hyvärakenteisuutta ja agiiliutta mittaavia käyntejä, kuten vaikkapa passage, piaffe tai espanjalainen käynti.

Viimeisimpänä suomalaisista, jotka ovat osallistuneet kouluratsastuksen olympiakisoihin, nähtiin vuoden 2012 Lontoon kisoissa kaksi kilpailijaa kouluratsastuksen henkilökohtaisessa kilpailussa. Nämä kisailijat olivat Emma Kanerva, joka hevosellaan Spiritillä sijoittui kisoissa sijalle 22, sekä Mikaela Lindh, joka hevosensa Mas Guapon kanssa sijoittui 30. sijalle.