Kengityssepän työ

Kengitysseppä on käsityön ammattilainen

Maaseudut autioituvat, mutta hevosharrastus pysyy. Itse asiassa hevosista kiinnostuneiden henkilöiden määrä on koko ajan lisääntynyt. Hevoset ovat hiljaisten maaseutujen pelastus, sillä 2000-luvulla perinteiset hevosalan ammatit ovat tulleet uudelleen muotiin. Käytännön tasolla sekä hevosten että ratsastustallien määrä on Suomessa koko ajan lisääntynyt.

Kengitysseppä on käsityöalan ammattilainen, joka valmistaa tuotteensa alusta alkaen itse. Tuote on kengittäjän joko alumiinista tai teräksestä valmistama hevosenkenkä. Hevosenkenkään voidaan kiinnittää myös hokkeja antamaan tarvittavaa lisäpitoa. Hevosenkenkiä pitää huoltaa säännöllisesti, eli useimmiten 1–2 kuukauden välein. Kengitysseppä jos kuka tietää kuinka kasvattaa hevosta hevosen sukupuolesta ja luonteesta riippumatta.

Kengityssepän työtehtävät

Kengityssepän työtehtäviin kuuluu hevosen mahdollisten liikevirheiden korjaaminen, joka vaikuttaa ratkaisevasti hevosen koordinaatioon ja sen suorittamiin liikkeisiin. Kengitysseppien asiakkaina ovat ravi- ja ratsutallin omistajat ja valmentajat sekä muut asiakkaat hevosineen.

Kengityssepän tehtävänä on valita hevoselle sopiva kenkätyyppi ja materiaali. Tärkeää on ottaa huomioon hevosen jalkojen fysiologia ja anatomia, liikeradat, jalkojen asento sekä mahdolliset kaviosairaudet- ja muodot.

Kengän valmistaminen

Kengityssepän tehtävänä on valmistaa jokaiselle hevoselle yksilölliset ja kavioon sopivat kengät. Hevonen tarvitsee oman kavion mukaan valmistetut teräksiset perus- ja erikoiskengät. Kengät valmistetaan taonnan, hitsauksen, porauksen ja hionnan avulla. Käytännössä kengitysseppä muotoilee kengän, vuolee kavion ja kiinnittää valmistamansa kengät paikalleen hevosen kavioihin. Kengityssepät valmistavat yleensä itse omat työvälineensä ja teroittavat sekä huoltavat ne hyvin.

  • Työvälineet

Kengityssepän tärkeimmät työvälineet ovat lyömäveitset, pihdit, erilaiset vuolupuukot ja metallipajan työvälineet. Kengitystyö suoritetaan asiakkaan tallilla, jolloin mukana kulkevat sekä kengityskalusto että tarpeisto. Kenkää pitää myös sovittaa ennen sen lopullista valmistumista.

Kengityssepän työn vaatimukset

Kengityssepällä pitää olla tarvittavat kädentaidot ja rautainen kunto. Hevosen kengittäjä toimii hevosen kanssa täydellisessä yhteistyössä ja lähestyen rauhallisesti erityyppisiä- ja luonteisia hevosia. Hevonen on viisas eläin, joka luottaa ja arvostaa lähellään olevia ihmisiä. Kengitysseppä on myös yrittäjä, joten hänen on hallittava kaikki yritystoimintaan ja asiakaspalveluun liittyvät tehtävät.

Kengityssepän työ on vaihtelevaa ja luovaa, mutta työhön saattaa sisältyä myös hankalia työasentoja. Omasta fyysisestä ja psyykkisestä kunnostaan kannattaa pitää tarkkaa huolta. Kengitysseppä käyttää työn eri vaiheissa myös kuulosuojaimia ja suojalaseja. Kengitysseppä ei voi milloinkaan olla hevoselle allerginen.