Kengityssepän koulutus
Kengityssepän koulutus on Hevostalouden erikoisammattitutkinto. Alalle hakeutuvan on kuitenkin ensin opiskeltava itselleen perustutkinto, eli hevostalouden ammattitutkinto.
Huolehdi ammatiksesi hevosten hyvinvoinnista, eli hanki Hevostalouden ammattitutkinto. Kukapa pieni tallityttö ei olisi joskus haaveillut kuinka ihanaa olisikaan joskus työskennellä hevosten kanssa. Haaveet on helppo toteuttaa, sillä Hevostalouden ammattitutkinnon voi opiskella muun muassa Ypäjän Hevosopistolla. Hämeen Ammattikorkeakoulu, Mustialan yksikkö puolestaan tarjoaa hevosalan tradenomin tai vaikkapa agrologin koulutusta.
Hevosten parissa voi työskennellä ja viihtyä, vaikkapa pienestä vammasta tai sairaudesta huolimatta. Suositut ratsastusolympiad -kisat ovat tarkoitettu hevosista kiinnostuneille, liikunta- ja näkövammaisille urheilijoille. Ratsastus on mukana myös kehitysvammaisille suunnatussa Special Olympics -lajissa.
Kengitysseppä on alansa ammattilainen
Tullakseen hyväksi kengityssepäksi on osattava käsitellä oikein kaiken kokoisia hevosia. Hevosten turvalliseen käsittelyyn kuuluu hevosen paikalle kutsuminen, ennen sen luokse menoa. Hevosta opitaan taluttamaan aina riimussa tai suitsissa, myös lyhyillä matkoilla, kuten hoitopaikalta karsinaan. Hevonen on viisas ja kuuliainen eläin, joten se tutustuu nopeasti ihmiseen. Hevosen kanssa työskentely saattaa vaatia toisinaan paljon huomiota ja kärsivällisyyttä, mutta se myös antaa paljon.
Kengitysseppänä työskentely
Kengitysseppä voi työskennellä itsenäisenä yrittäjänä, kuten hevosavusteisten palvelujen tai hevoskasvatuksen tuottajana. Hevosalasta kiinnostunut henkilö voi toimia myös ratsuhevosen
kouluttajana, valmentajana, ravivalmentajana tai ratsastuksenopettajana.
Erilaisten palvelukokonaisuuksien tuottaminen on toisinaan haastavaa, mutta erittäin mukavaa puuhaa. Valmennuksessa on tietyt perussäännöt, mutta valmentaja voi laatia itse myös hevosten hyvinvointiin tähtävään oman valmennusohjelman. Hevosten hoito ja valmennus suunnitellaan aina yhdessä hyvinvointialan ammattilaisten ja hevosten omistajan, eli asiakkaan kanssa.
Kengitysseppä on hevostalouden erikoisammattitutkinto
Kengityssepäksi opiskeleva suorittaa tutkinnon HOKS:n eli henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman mukaan. Ammatissa vaadittava osaaminen suoritetaan näyttötutkintona eli aidoissa työprosesseissa- ja tilanteissa.
Kengityssepän tutkinto
Kengityssepän tutkintoon kuuluu:
- Hevosten kengittämistä
- Erikoiskengitystä
- Kengityksen kehittäjänä
ja asiantuntijana toimimista
- Kengitysmateriaalien käsittelemistä
- Sairaskengitysten tekemistä
Tiesitkö, että kengityssepän tutkintoon voi valmistautua myös täysin ilman perusutkintoa, jolloin niin sanottu valmentava koulutus jää väliin. Kyseisessä tilanteessa kengityssepän tutkinnon suorittajalla pitää olla muulla tavoin hankittu osaaminen, joka on tutkinnon vaatimusten mukainen.
Perustutkinnon ennen erikoistumista voi suorittaa myös kokonaan näyttötutkintona tai oppisopimuskoulutuksen avulla, joka on nykyään erittäin suosittua.